Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.
Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă.
Metodologia de organizare și desfășurare a examenului în anul școlar 2024 - 2025 și calendarul acestuia au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 6.479/30.08.2024.
Ministerul Educației organizează simularea examenului de evaluare națională, conform calendarului prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
ANEXA Nr. 1
CALENDAR
de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024—2025
10—13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea națională
13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
23 iunie 2025 Limba și literatura română — probă scrisă
25 iunie 2025 Matematică — probă scrisă
27 iunie 2025 Limba și literatura maternă — probă scrisă
3 iulie 2025 Afișarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
4—5 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
6—9 iulie 2025 Soluționarea contestațiilor
10 iulie 2025 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
N O T Ă:
La solicitarea comisiilor județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din propria inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor.
ANEXA Nr. 2
CALENDAR
de desfășurare a simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024—2025
17 martie 2025 Limba și literatura română — probă scrisă
18 martie 2025 Matematică — probă scrisă
19 martie 2025 Limba și literatura maternă — probă scrisă
31 martie 2025 Comunicarea rezultatelor
Articolul 8 din Ordinul de ministru nr. 6.479/30.08.2024 este extrem de important si de aceea il reproducem aici.
(1) Repartizarea candidaților pe săli se face în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen.
(2) Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ — centru de examen în acest scop.
(3) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (2) în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.
(4) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(5) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
(6) Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(7) Încălcarea regulilor menționate la alin. (4)—(6) va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
(8) Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
(9) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și prevederile alin. (2)—(8) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
(10) După parcurgerea pașilor menționați la alin. (9), candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (2)—(8) și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate la alin. (4)—(6) are drept consecință măsurile menționate la alin. (7) și (8).